Wie zijn wij

Wij zijn Anneke van der Veen en Cora Verburg. Twee bevlogen contextueel therapeuten die vanaf 2004 op weg zijn gegaan om ons steeds breder en dieper te laten scholen en ontwikkelen. Daarbij zijn ook onze eigen levens onderdeel van het leren over het leven geworden.

Voor ons beiden geldt dat onze grootste liefde is onze liefde tot God de Vader, de Heere Jezus, Zijn Zoon en de Heilige Geest. Door Hem willen wij ons laten leiden en onderrichten, elke dag opnieuw, in Zijn kracht mogen wij ons werk hier op aarde doen. Wij zijn dan ook heel blij dat in het woord van God, de Bijbel, zo ongelooflijk veel verhalen staan die ons inspireren, die vertellen van hoe contextueel onze God ook is. Gods werk door vele generaties heen laat zien hoe trouw God is, en dat niets of niemand buiten Zijn aandacht valt. Zijn liefde inspireert ons, om in deze gebroken wereld, te getuigen van de genade en liefde van God. Een genade die elke morgen opnieuw, groter is dan al het onrecht van de hele wereld. Wij hebben het mogen leren ontvangen en dat gunnen wij iedereen!

Hieronder stellen we onszelf voor.

Anneke

Ik ben opgegroeid in een Zuid-Hollands dorpje in een gezin met acht kinderen, als oudste dochter. Heel mijn leven is zorgen voor anderen een thema geweest, het was vanzelfsprekend voor mij. Na een opleiding tot kraamverzorgende heb ik dan ook met veel plezier tien jaar lang in heel diverse gezinnen gewerkt. Zoals ik nu weet, zijn geboorte en overlijden bij uitstek gebeurtenissen waarbij alle dynamiek in relaties in beweging komt. Als kraamverzorgende mag je zo dichtbij komen dat ik dan ook heel veel gezien heb. Heel veel mooie momenten, maar ook verdrietige.

Na deze tien jaar ben ik de verpleging in gegaan en van daaruit ben ik getrouwd en in Zeeland komen wonen. Samen hebben wij vijf prachtige kinderen mogen ontvangen. Tijdens mijn huwelijk ben ik langzaamaan mij gaan verdiepen in het contextueel denken. Dit raakte iets bij mij, het geeft hoop, er is altijd een weg tot herstel, ook als relaties langdurig moeizaam of zelfs verbroken zijn. Bijvoorbeeld door te leren om aanspraak te maken op rechtvaardigheid en het leren dragen van eigen verantwoordelijkheid of het erkennen en omkeren van onrecht. Door te gaan zien hoe groot de kracht is van loyaliteit en van autonoom mogen zijn, door het mogen aangeven van grenzen en die ook zelf respecteren.

Na de opleiding tot contextueel pastoraal werker heb ik de tweejarige opleiding tot contextueel hulpverlener in Antwerpen gevolgd. Van 2007 tot 2014 heb ik als contextueel hulpverlener bij een andere praktijk gewerkt. In 2010 ben ik mij in Utrecht gaan specialiseren tot contextueel therapeut en in december 2012 heb ik dit met succes mogen afsluiten. 

In augustus 2014 heb ik mijn eigen praktijk Gratia Veritas opgericht. Inmiddels kan ik met veel plezier mededelen dat ik sinds april 2015 samen met Cora Verburg de praktijk draai. Gratia Veritas, in vrijheid verbonden, heet nu officieel Gratia Veritas V.O.F.

 

 

Cora

 

Ik woon in Zeeland, ben getrouwd met een geweldige man en heb drie prachtige zonen. Mijn loopbaan ben ik begonnen in de administratie. Na verloop van tijd bleek dat dit niet helemaal bij mij paste, ik miste het werken met mensen. Na een opleiding te hebben afgerond maakte ik de overstap naar de zorg. In het verpleeghuis en de thuiszorg kreeg ik vooral veel energie van het contact met de cliënten, in de gesprekken.
 
Van daaruit heb ik een pastorale cursus gevolgd en kwam ik in aanraking met het contextuele gedachtengoed en dat heeft mij gegrepen. Ik heb diverse opleidingen daarin gevolgd, onder andere aan de Christelijke Hogeschool Ede en ben aan de slag gegaan als contextueel therapeut. Belangrijke thema's zijn daarbij wie je zelf bent en hoe je in relatie mag staan met anderen in de ontmoeting.
 
Voor mijzelf staat dat in het licht van mijn christenzijn maar ik voer graag gesprekken met iedereen, ongeacht zijn/haar overtuiging. Wanneer mensen problemen ervaren rond eigenwaarde, omgaan met grenzen of in bijvoorbeeld  relaties dan ligt de oorsprong daarvan heel vaak in het gezin van herkomst en datgene wat is meegegeven in de opvoeding. Door het verkrijgen van inzicht in die oorzaken lukt het vaak om ook met succes te werken aan oplossing daarvan en wat leidt tot een betere kwaliteit van leven.
 
In die zin ben ik iedere dag weer dankbaar dat ik dit prachtige beroep mag uitoefenen, waarbij ik steeds weer een stukje mag oplopen met mooie, unieke mensen.